Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

POR: Dezbatere despre finanţări trecute şi viitoare în cadrul Conferinţei REGIO Nord-Est

adr-nord-estAgenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a organizat marţi, 25 noiembrie 2014, Conferinţa regională “Amprenta REGIO în Nord-Est-ul României”. Evenimentul a avut loc la Iaşi şi a reunit 120 participanţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, beneficiari REGIO din mediul public şi privat, consultanţi şi reprezentanţi media, interesaţi de puncte de vedere pertinente, schimb de bune practici şi modele de succes.

REGIO a atins un grad de absorbţie de 66% la nivelul Regiunii Nord-Est. Indicatorul reprezintă totalul sumelor avizate de OI Nord-Est pentru rambursare, în valoare de 465 milioane euro, raportat la valoarea FEDR alocată regiunii Nord-Est.

La această dată, în cadrul programului sunt încheiate 589 contracte de finanţare, reprezentând un grad de contractare de 112,52% din alocarea regională. Dintre acestea, 376 reprezintă proiecte deja finalizate, care au contribuit la obţinerea următoarelor rezultate la nivelul regiunii Nord-Est:

- 438 km de drumuri judeţene , străzi urbane şi şosele de centură reabilitate şi modernizate (29 % din valoarea indicatorului la nivel naţional)
- 236 microintreprinderi sprijinite (14% din valoarea indicatorului la nivel naţional)
- 1777 locuri de muncă create (15% din valoarea indicatorului la nivel naţional)
- 14 unităţi medicale reabilitate şi echipate (36% din valoarea indicatorului la nivel naţional)
- 37 centre sociale reabilitate şi dotate (29% din valoarea indicatorului la nivel naţional)
- 36 unităţi de învăţământ reabilitate şi echipate (21% din valoarea indicatorului la nivel naţional)

Programul Operaţional Regional 2014-2020 este unul din cele şapte programe care vor implementa politica de coeziune în România şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale. În prezent, continuă discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru definitivarea formei finale a programului, astfel încât versiunea revizuită a acestuia să poată fi transmisă în timp util pentru aprobare.

Sursa: ADR Nord-Est