Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

POR: Amprenta REGIO în Nord-Est-ul României

adr-nord-estAgenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat marți, 25 noiembrie 2014, Conferința regională “Amprenta REGIO în Nord-Est-ul României. Evenimentul a avut loc la Iași și a reunit 120 participanți, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, beneficiari REGIO din mediul public și privat, consultanți şi reprezentanţi media, interesaţi de puncte de vedere pertinente,  schimb de bune practici şi modele de succes.

“REGIO a atins un grad de absorbţie de 66% la nivelul Regiunii Nord-Est. Indicatorul reprezintă totalul sumelor avizate de OI Nord-Est pentru rambursare, în valoare de 465 milioane euro, raportat la valoarea FEDR alocată regiunii Nord-Est” a declarat Dna Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea afacerilor, ADR Nord-Est.

La această dată, în cadrul programului sunt încheiate 589 contracte de finanțare, reprezentând un grad de contractare de112,52%  din alocarea regională. Dintre acestea, 376  reprezintă proiecte deja finalizate, care au contribuit la obținerea următoarelor rezultate la nivelul regiunii Nord-Est:

-    438 km de drumuri județene, străzi urbane și șosele de centură reabilitate și modernizate (29 % din valoarea indicatorului la nivel național)
-    236 microîntreprinderi sprijinite (14 % din valoarea indicatorului la nivel național)
-    1777 locuri de muncă create (15 % din valoarea indicatorului la nivel național)
-    14 unități medicale reabilitate și echipate (36 % din valoarea indicatorului la nivel național)
-    37 centre sociale reabilitate și dotate (29% din valoarea indicatorului la nivel național)
-    36 unități de învățământ reabilitate și echipate ( 21 % din valoarea indicatorului la nivel național)

Având în vedere interesul potențialilor beneficiari pentru oportunitățile de finanțare viitoare, în cadrul conferinței au fost furnizate și și repere privind finanțările cuprinse în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020. Varianta oficială a noului program a fost transmisă Comisiei Europene în data de 25 august 2014, care a comunicat comentariile asupra acestuia la sfârșitul lunii trecute. În prezent, continuă discuţiile cu reprezentanții Comisiei Europene pentru definitivarea formei finale a programului, astfel încât versiunea revizuită a acestuia să poată fi transmisă în timp util pentru aprobare.

Programul Operațional Regional 2014-2020 este unul din cele șapte programe care vor implementa politica de coeziune în România și are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale. Obiectivul se va realiza prin sprijinirea proiectelor de dezvoltare a mediului de afaceri, de dezvoltare a infrastructurii din România și a serviciilor. În acest mod, se estimează că regiunile vor cunoaște o dezvoltare sustenabilă, vor putea să gestioneze eficient resursele, să valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic. Programul Operațional Regional 2014-2020 are o alocare de 6,7 miliarde de euro  reprezentând sprijinul financiar al Uniunii Europene și va finanța investiții în următoarele domenii:

-    Transfer tehnologic
-    Dezvoltarea competitivității IMM-urilor
-    Eficiența energetică în clădiri publice
-    Dezvoltare urbană
-    Patrimoniul cultural
-    Infrastructura de transport rutier
-    Valorificarea potențialului turistic
-    Infrastructura sanitară și socială
-    Comunități marginalizate
-    Infrastructură educațională
-    Cadastru

Sursa: ADR Nord-Est