Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

POR: Liceul Teoretic Jean Louis Calderon primește fonduri nerambursabile prin Regio pentru reabilitare, modernizare și echipare

adr-vestAstăzi, 24 noiembrie 2014, a avut loc în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara semnarea contractului de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale a Liceului Teoretic J.L.Calderon”. Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale” și a domeniului major de intervenție 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă” al Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR).

Semnatarii contractului de finanțare au fost domnii Nicolae ROBU – Primar al Municipiului Timișoara şi Sorin MAXIM – Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.

Proiectul, ce se va desfășura pe parcursul a 12 luni de implementare, vizează reabilitarea infrastructurii liceului prin lucrări ce vizează structura de rezistență, fațadele, acoperișul, pardoselile, pereții, planșeele și tâmplăria, dar și refacerea sistemelor de preluare și colectare a apei pluviale, amenajarea grupurilor sanitare, reabilitarea utilităților (apă, canal, instalații electrice și termice) și amenajarea terenului de sport și a vestiarelor. De asemenea, proiectul include construirea a două case de scară și amenajarea spațiului de recreație din exteriorul clădirii. Astfel, vor fi reabilitate și echipate prin proiect 34 de săli de clasă, 16 laboratoare, 1 bibliotecă, 6 cabinete, 1 sală de sport, 1 sală de festivități, 1 sală de arte și 1 arhivă, 998 de elevi urmând să beneficieze de aceste facilități.

Valoarea totală a proiectului este de 10.387.525,33 lei (aproximativ 2.362.895,52 euro) iar valoarea finanțării nerambursabile este de 9.965.950,24 lei (aproximativ 2.266.998,07 euro).

***

Fondurile nerambursabile pentru reabilitarea școlilor sunt acordate în cadrul domeniului major de intervenție 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă al Regio-Programul Operațional Regional. Acest al doilea apel de proiecte a avut o realocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din Bugetul de stat) ce totalizează 17,88 milioane euro pentru Regiunea Vest și 172,95 milioane euro la nivel național.

În data de 5 mai 2014 s-a încheiat perioada pentru depunerea proiectelor – perioadă ce a început în 12 martie 2014 - în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte al acestui domeniu major de intervenție. Până la această dată limită, în Regiunea Vest au fost depuse spre finanțare 40 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 31,39 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate 25 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 19,68 milioane euro, 9 proiecte - cu o valoare a finanțării nerambursabile de 10,34 milioane euro - se află în etapa de precontractare/evaluare iar 6 proiecte - cu o valoare a finanțării nerambursabile de 1,37 milioane euro - au fost respinse. În consecință, finanțarea nerambursabilă solicitată în Regiunea Vest - în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte – depășește cu 68% alocarea regională.

Sursa: ADR Vest