Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

POR: Fonduri europene nerambursabile pentru finalizarea lucrărilor de renovare şcoli din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita

adr-centru-sÎn această săptămână s-au semnat trei noi contracte de finanţare, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR) din Alba Iulia, pentru finalizarea proiectelor de reabilitare a trei şcoli din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, cererile de finanţare fiind depuse pe noul apel de proiecte POR, lansat în februarie 2014. Cele trei proiecte au o valoare totală cumulată de peste 27 milioane lei, pentru renovarea şcolilor din Şercaia, Târgu Secuiesc şi Gălăuţaş. Fondurile solicitate vor fi investite până la sfârşitul anului 2015, pentru finalizarea proiectelor care vor îmbunătăţi condiţiile de studiu pentru mai mult de 1000 de elevi din aceste şcoli.

Cele trei contracte de finanţare semnate recent 2014, vizează ”Mansardarea clădirii Şcolii Generale Şercaia”, ”Reabilitarea şi extinderea Grupului Şcolar Gabor Aron” din municipiul Târgu Secuiesc, precum şi ”Reabilitarea Şcolii generale Dumitru Gafton, Comună Gălăuţaş, Judeţul Harghita”. Aceste trei proiecte solicită o finanţare nerambursabilă de aproape 21 milioane lei, fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional - Regio, domeniul 3.4 ce alocă fonduri pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ.

”Aceste şcoli vor intra în următoarele zile în lucrări de reabilitare şi se alătură celorlalte 23 şcoli din Regiunea Centru ale căror contracte de finanţare le-am semnat în ultimele două luni. Pe acest apel de proiecte mai avem cereri de finanţare aflate în prezent în etapa de precontractare, prin care alte 18 şcoli, colegii sau licee din Regiunea Centru vor obţine fonduri pentru finalizarea lucrărilor demarate în ultimii ani pentru reabilitare, consolidare sau modernizare. După cum se ştie fondurile nerambursabile care sunt puse la dispoziţia beneficiarilor pe acest nou apel de proiecte, au rezultat din redistribuirile resurselor necheltuite de la alte programe operaţionale”, a declarat domnul Simion Creţu director general ADR Centru.

Pe acest nou apel s-au putut depune proiecte doar pentru unităţile şcolare la care era necesară finalizarea lucrărilor şi unde procedurile de achiziţie au fost demarate după 1 ianuarie 2007. Bugetul disponibil pentru apelul din 2014, pentru renovarea şcolilor din cele şase judeţe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu este de 18,85 milioane euro. Pentru finalizarea tuturor lucrărilor de construcţie, cei 59 de solicitanţi ce au depus proiecte, au estimat că le este necesar un buget de 29,86 milioane de euro fonduri nerambursabile. Prin cele 26 de contracte de finanţare semnate până în prezent pe acest apel de proiecte au fost atrase până acum în regiune fonduri nerambursabile ce depăşesc valoarea de 10 milioane euro, investiţii gestionate de ADR Centru care vor îmbunătăţi condiţiile de studiu pentru mai mult de 4.000 de elevi. Prin precedentul apel de proiecte derulat pe acest domeniu s-a finanţat reabilitarea şi dotarea a 40 de şcoli, licee sau colegii din Regiunea Centru, pentru care s-au alocat peste 37 milioane euro, investiţii de care beneficiază peste 10.000 de elevi, precum şi profesorii lor.

Lista proiectelor contractate şi a şcolilor ce se vor reabilita se poate consulta pe website-ul regional al programului www.regio-adrcentru.ro, la secţiunea Lista proiecte finanţate sau Harta proiectelor Regio.

Sursa: ADR Centru