Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

POR: Încă 8 blocuri de locuințe din municipiul Arad primesc fonduri nerambursabile prin Regio

adr-vestMiercuri, 5 noiembrie 2014, a avut loc în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad semnarea celui de-al patrulea contract de finanţare pentru reabilitarea blocurilor de locuințe din municipiul Arad - „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr. 3)”. Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional. Acest domeniu major a fost introdus în cadrul programului începând cu finalul anului 2012, când au fost alocate fonduri nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuințe.

Evenimentul a avut loc în prezenţa domnului Gheorghe FALCĂ – Primarul Municipiului Arad și reprezentant al beneficiarului de finanțare nerambursabilă, Municipiul Arad - şi a doamnei Miruna VITCU – Directorul Direcției de Resurse Umane și Comunicare din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.
Contractul de finanțare semnat în Arad vizează reabilitarea termică a 8 blocuri de locuințe și a 546 de apartamente, pe parcursul a 14 luni de implementare a proiectului contractat. Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de 11.590.166,79 lei (2.636.465,5 euro) iar 6.314.572,97 lei (1.436.403,38 euro) reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe determină o reducere a costurilor beneficiarilor cu încălzirea și o îmbunătățire a condițiilor de viață a acestora prin creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și utilizarea eficientă a consumului de energie prin reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie. Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad a fost estimat că va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire și limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, realizându-se o economie anuală de energie pentru încălzire de peste 40%.
Această cerere de finanțare - „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr. 3)” - face parte dintr-o serie de 5 cereri de finanțare (incluzând 42 de blocuri) depuse, până în prezent, de către Municipiul Arad în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor. Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de către Primăria Municipiului Arad au o valoare totală de 39.684.915,21 lei (9.027.300,38 euro) și o valoare a finanțării nerambursabile de 21.475.884,34 lei (4.885.212,88 euro).

***

Autoritățile administrațiilor publice locale din municipiile reședință de județ sunt cele care pot accesa finanțări pentru proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuințe.. Cererile de finanțare din cadrul acestui domeniu major de intervenție pot să cuprindă mai multe proiecte – fiecare proiect reprezentând un bloc - grupate în funcție de rata cofinanțării Asociațiilor de Proprietari, valoarea totală a acestora trebuind să se încadreze între 800.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 178.000 euro - și 46.000.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 10.219.000 euro.


Sursa: ADR Vest