Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

ADR Nord-Vest: Eveniment dedicat clusterelor Servicii de sprijin pentru afaceri si inovare și Sesiune de Mentorat

adr-nvAgenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în 3 si 4 noiembrie 2014 un atelier dedicat clusterelor din macroregiunea 1 Transilvania (care cuprinde regiunile de dezvoltare Nord - Vest si Centru).

Evenimentul, găzduit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, a reunit aproximativ 50 de participanți, reprezentanți ai managementului a 14 clustere din cele două regiuni din domenii precum IT, industria lemnului şi a mobilei, prelucrări metalice, industria alimentară, industria textilă, energie, construcţii ecologice, turism balneo, sănătate precum şi reprezentanţi ai unor sectoare cu potenţial de clusterizare (transport sau industrii creative).

Sesiunea de mentorat şi transfer de bune practici în domeniul managementului de clustere a fost asigurată de către doi reprezentanți ai polului de competitivitate Aerospace Valley din Franța, un cluster etichetat cu „Aur” de către Secretariatul European de Analiză a Clusterelor, cu o activitate colaborativă de peste 10 ani, reunind în prezent peste 400 de firme şi 300 de alte organizaţii suport, reprezentând un exemplu de succes în administrarea eficientă a unei astfel de structuri asociative.

Prezenţa experţilor francezi a fost posibilă în contextul parteneriatului care există de 2 ani între Regiunea Nord-Vest şi consorţiul proiectului european THE ISSUE, finanţat prin Programul Cadru 7 (FP7) al Comisiei Europene destinat cercetării-dezvoltării. În cadrul proiectului, se desfaşoară activităţi de cercetare în vederea optimizării traficului urban şi reducerii poluării aerului, activităţi de informare, schimburi de experienţă, mentorat, prin colaborarea a 13 parteneri titulari din Marea Britanie, Franţa, Italia şi Polonia şi a 8 regiuni asociate din Spania, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Irlanda de Nord şi România (Regiunea Nord-Vest).

Evenimentul a constat în prezentarea serviciilor reţelei precum și schimbul de experiență cu un cluster de succes. Astfel, cele peste 400 de firme şi organizaţii membre ale clusterelor prezente la atelier vor putea beneficia de acum înainte, de servicii dedicate de sprijin pentru afaceri şi inovare, precum şi de oportunități de colaborare inter-cluster, constituindu-se astfel o platformă solidă pentru generarea unor acțiuni şi proiecte comune.

A fost abordat şi subiectul constituirii unui consorţiu al clusterelor din Transilvania în scopul unei sinergii crescute a reprezentării organizațiilor membre, dar şi posibila organizare a celei de-a 4-a Conferințe Naționale a Clusterelor în anul 2015 la Cluj-Napoca.

ADR Nord-Vest oferă de 15 ani servicii gratuite de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor şi pentru inovare și își propune pentru următorii 7 ani alături de partenerii Consorțiului BISNet Transylvania (www.bisnet-transylvania.ro), ca parte a reţelei Enterprise Europe Network (http://een.ec.europa.eu), o abordare concentrată pe sectoarele economice prioritare pentru dezvoltarea regională, inclusiv prin sprijinirea clusterelor. În felul acesta serviciile vor fi focalizate și mai bine adaptate nevoilor concrete ale firmelor din Transilvania. Serviciile oferite sunt de informare, consiliere, intermediere, proprietate intelectuală, etc.

De asemenea Consorțiul BISNet Transylvania sprijină firmele din Transilvania în eforturile lor de internaţionalizare, prin facilitarea identificării de parteneriate comerciale, tehnologice sau de cercetare prin reţeaua Enterprise Europe Network prezentă în 45 de ţări din toată lumea precum și prin servicii de consultanță în management specializate (inclusiv benchmarking).

Companiile sau orice organizaţie interesate de serviciile agenţiei se pot adresa direct către:
Direcția de Dezvoltare Strategică
Claudiu N. Coșier, director executiv
tel. 0264-431550
e-mail: sau

Sursa: ADR Nord-Vest