Ultima actualizare05:12:24 AM GMT

POR: Modernizarea Municipiului Vaslui – obiectiv realizat prin REGIO

adr-nord-estMunicipiul Vaslui implementează, începând din anul 2010, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), finanţat prin Axa prioritară 1 a Programului Operaţional Regional 2007-2013, care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin accesibilitate, mobilitate şi creşterea siguranţei.

Cele cinci proiecte componente ale PIDU, în mare parte finalizate, au o valoare totală de 95.460.605. lei, din care 73.088.513 asistenţă financiară nerambursabilă şi îşi propun să rezolve atât problemele legate de infrastructura rutieră, infrastructura socială, dar şi aspectele ce ţin de estetică urbană.

Prin cele trei proiecte de infrastructură urbană, s-au reabilitat 13 străzi, împreună cu trotuarele aferente şi piste pentru biciclişti în lungime de 15000 m, a fost modernizată zona pietonală a oraşului, împreună cu spaţiile verzi şi a fost creat un terminal intermodal în scopul eficientizării transportului public la nivelul municipiului. Aceste proiecte, extrem de necesare pentru vasluieni, au fost completate de investiţii asupra iluminatului public, dar şi a celui arhitectural (fântâni arteziene, busturi statuare, spaţii pietonale şi de relaxare, monumente), ce fac ca Vasluiul să se arate tuturor într-o altă lumină.

Nevoile sociale au fost şi ele luate în calcul de Primăria Vaslui, coordonator al investiţiilor, iar rezolvarea lor a fost susţinută cu ajutorul a două proiecte din PIDU: reabilitarea a două clădiri degradate şi schimbarea destinaţiei acestora în centre de servicii sociale şi instalarea unui sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei.

Acesta este alt exemplu elocvent în care o comunitate aplică o viziune de dezvoltare integrată şi, cu sprijinul finanţării obţinute prin REGIO, reuşeşte să contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a oraşului şi la creşterea nivelului de trăi a locuitorilor.

Sursa: ADR Nord-Est